FİZİK
ATÖLYESİ

Hayatımızda sürekli gerçekleşerek bize sıradan gelen ancak doğrudan Fizik bilimiyle bağlantılı bir çok olgunun kökenlerini inceleyip öğreneceğimiz Fizik Atölyesi’nde, etkinlikler, geniş bir alanda gerçekleştirilecek.
Rehber öğretmenler ve görevli öğrencilerin gerçekleştireceği etkinliklerde Fizik alanındaki temel yasaların deneyler eşliğinde yaparak ve yaşayarak öğrenilmesi sağlanacaktır.
FİZİK ATÖLYESİ ÇALIŞMA BAŞLIKLARI
-
Van de Graff Jeneratörü
-
Plazma Küresi
-
Harmonik Hareketi
-
Manyetik Kuvvet
-
Patlamayan Balon
-
Scanimatör Optik İllüzyon
-
Sihirli Monitör
-
Açısal Momentum
-
Fiber Optik Kablolar
-
Yüzük Oyunu
-
Telgraf ile Tweet
-
Kara Delik Deneyi
-
Güneş Sistemi ve Gezegenler
-
Tuzlu Su Pili
-
Ağır Çekim Yerçekimi
-
Atmosferik Basınç Deneyi
KİMYA
ATÖLYESİ

Renkli ve heyecan verici yönleriyle Kimya biliminin temel kavramlarını öğreneceğimiz Kimya Atölyesi, rehber öğretmen ve görevli öğrencimiz ile çalışmalarını gerçekleştirecek. Eğlenceli deneyler ve şaşırtıcı tepkimelerle Kimya Atölyesi, unutulmayacak bir öğrenme modeli sunacak.
KİMYA ATÖLYESI ÇALISMA BAŞLIKLARI
-
Magnezyum Şeridi Yakalım
-
Elektroliz ve Bakır Kaplama
-
H2O2 + MnO2 Tepkimesi
-
Kimyagerin Kibriti
-
Dev Sabun Köpüğü
-
Yapay Volkan
-
Gümüş Ağacı
-
Ateş Balonu
-
Sodyum ile Su Tepkimesi
-
Sönmeyen Mum
-
Süper Yapıştırıcı
-
Cıva Klorür + Potasyum İyodür
-
Brom Gazı
-
Asit-Baz Titrasyonu
-
Kimyasal Akvaryum
-
Kursun Nitrat + Potasyum İyodür
-
Amonyak Fıskiyesi
-
Bukalemun Sıvı
-
Redoks Tepkimesi Zn + NH4NO3
-
Renklerin Dansı
-
Parfüm Yapımı
BİYOLOJİ
ATÖLYESİ

Canlıların gizemli dünyasına Biyoloji Atölyesi’nde şahit oluyoruz. Etkinlik alanında geniş bir bölümde çalışmaların sergileneceği Biyoloji Atölyesi, deney, gözlem ve uygulamalarıyla canlıların şaşırtıcı ve merak uyandırıcı dünyasına adım atmamıza yardımcı olacak.
BİYOLOJİ ATÖLYESİ ÇALIŞMA BAŞLIKLARI
-
Kan Grubunu Bulalım
-
Organ Maketleri Sergisi
-
Mikroskopla Mikro Dünyalar
-
Akciğer Modeli
-
Mikro Dünya LCD’de
-
Hekimlik Deneyimi
-
Organ Diseksiyonları Cerrahi Dikiş
-
Kalp Diseksiyonu Tansiyon
-
Göz Diseksiyonu Stetoskop
-
Beyin Diseksiyonu İlk Yardım Mankeni
-
Ateş Ölçme
MATEMATİK
ATÖLYESİ

Matematik Atölyesi’nde ziyaretçiler sayıların eğlenceli dünyasında keyifli bir yolculuğa çıkacak ve matematiğin gerçek hayattaki yansımalarına tanıklık edecekler. Matematik Atölyesi etkinlikleri, 3 stantta özel aktiviteler ile ziyaretçileri karşılayacak.
MATEMATİK ATÖLYESİ ÇALIŞMA BAŞLIKLARI
-
Tangramlar ile Akıl Oyunları
-
Örüntü Kule
-
Topolojik Düğümlerin Sırrı
-
Fraktallar ve Altın Oran
-
Çivili Tahtada Matematik
-
Pi Sayısının Sırları
-
Zeka Oyunları
-Hanoi Kulesi
-Mangala
-Satranç
-Go
-Dama
-GeoPenta
MUCİTLER
ATÖLYESİ

Katılımcıların aktif rol alacakları bu etkinlikte ziyaretçiler usturlap atölyesine katılarak İslam Bilim tarihinde çok önemli yeri olan bu aletin nasıl çalıştığını öğrenebilecek ve kendi usturlaplarını yapabilecekler.
Radyo yapım atölyesinde gençler elektronik parçaları bir araya getirerek kendi radyolarını imal edebilecekler. Diğer taraftan küçük yaştaki katılımcılar kendi bilim oyuncaklarını yaparak bilimin eğlenceli tarafını keşfetmiş olacaklar.
MUCİTLER ATÖLYESİ ÇALIŞMA BAŞLIKLARI
-
Usturlab Yapıyoruz
-
Kendi Radyonu Yap
-
Güneş Saati Yapımı
-
Oyuncak Atölyesi
-El Jeneratörü
-Rüzgar Türbini
-Elektrik Motoru
-Manyetik Ray
ROBOTİK
ATÖLYESİ

Robotlar, yapay zeka, insanın yerini alacak cihazlar... Kelimelerin fantastik yansımalarının ötesinde robot, bir isi kendi kendine yapan mekanizma demek. Robot Atölyesi, dünyada gelişen yeni eğitim metotlarıyla eşzamanlı olarak, çocuklarımızı geleceğin temel kavramlarıyla tanıştırmak istiyor.
ROBOT ATÖLYESİ ÇALIŞMA BAŞLIKLARI
-
2 Boyutlu Yazıcı
-
Robotik Kol
-
Çizgi İzleyen Robot
-
Sebzelerden Piyano
-
Gölge Robotlar
-
Biyosensörler
BİLİM
OYUNCAKLARI

Etkinlik alanında katılımcıların eğlenirken öğrenebilecekleri bilim oyuncakları yer alacak. Üç boyutlu büyük bulmacalardan oluşan ve fizik kurallarının sınanacağı bilim oyuncaklarının yer alacağı alanda katılımcıların eğlenceli vakit geçirmesi hedeflenmektedir.
BİLİM OYUNCAKLARI ÇALIŞMA BAŞLIKLARI
-
Dev Satranç
-
Topolojik Düğüm - Faremi Serbest Bırak
-
Topolojik Düğüm - Kralın Yüzüğü
-
Sudoku Masası
-
Newton Topları
-
Praksinoskop
-
Suyun Kaldırma Kuvveti
-
İnsan Pili
-
Su Roketi
ÖDÜLLÜ
YARIŞMALAR

Etkinlikler boyunca katılımcıların heyecanını canlı tutmak ve etkinliğe katılan bireylere Bilim Seyyahları hatırası bırakmak amacıyla çeşitli yarışmalar düzenlenecek ve etkinlik sonunda ödüller takdim edilecek.
ÖDÜLLÜ YARIŞMALAR BAŞLIKLARI
-
Denge Yüzüğü̈ Yarışması
-
Topolojik Düğümler
-
En Hızlı Tangramcı
-
Satranç Turnuvası
-
Mangala Turnuvası
-
Sudoku Yarışı
DENEY
GÖSTERİ SAHNESİ

Rehber öğrencilerden bir deney grubu kurularak etkinlikler boyunca belirli periyotlar halinde sahnede deney gösterisi yapılacaktır. Yapılan deneyler sırasında seyircilere deneylerle ilgili anlatımlar yapılacak ve gerçekleşen olayların bilimsel temellere dayandığı vurgusu yapılacaktır. Deney gösterileri katılımcıları bir yandan eğlendirirken diğer taraftan bilimin hayatımızla ne kadar iç içe olduğu nosyonunu katılımcılara taşıyacaktır.
DENEY GÖSTERİ SAHNESİ BAŞLIKLARI
-
Sis Davulu
-
Patlamayan Balon
-
Van de Graff Jeneratörü
-
Roket Gösterisi
-
Elimizdeki Ateş
-
Dev Balonlar Gösterisi
-
KCl ve Şekerin H2SO4 ile Yanması
-
Yapay Kar
-
Bukalemun Sıvı
-
Açısal Momentum Deneyleri
TEKNOLOJİ
ATÖLYESİ

Bu atölyede günümüzde hızla gelişmekte olan teknolojinin somut çıktılarını gençlerle buluşturmak hedeflenmektedir. Atölyede sanal gerçeklik uygulamaları, Xbox teknolojisi ve çeşitli simülasyonlarla düzenlenecek etkinliklere yer verilecektir. Etkinliklerle gençlerin bir taraftan eğlenirken diğer taraftan da mühendislik bilimlerine olan ilgisini arttırmak amaçlanmaktadır.
TEKNOLOJİ ATÖLYESİ BAŞLIKLARI
-
Xbox 360 Kinect ile Harekete Duyarlı Oyunlar
-
VR Glass ile Sanal Gerçeklik Dünyasında İlk Adım
-
Planetaryum ile Gökyüzü Gözlemleri
-
Uçuş Simülatörü ile Pilotluk Deneyimi
BİLİM
TARİHİ MÜZESİ

Bilim Müzesi etkinliğinde Müslüman Bilim insanlarının hayatları ve yapmış olduğu çalışmalar sergilenecektir. Farklı dillerde hazırlanacak sergi içeriği ile kadim medeniyetimizin günümüze ışık tutan çalışmalarına yer verilecek ve ziyaretçilerin istifadelerine sunulacaktır.
MÜSLÜMAN BİLİM ADAMLARI SERGİSİ
-
Farabi
-
Zehravi
-
Ali Kusçu
-
Biruni
-
Fergani
-
Harezmi
-
Nasıreddin el-Tusi
-
Uluğ Bey
-
Hezarfen Ahmet Çelebi
-
Piri Reis
-
Matrakçı Nasuh
-
Mimar Sinan
-
Cezeri
-
İbni Heysem
CANLANDIRMA
ATÖLYESİ

Bu atölyede ünlü bilim insanlarının yapmış oldukları bilimsel çalışmaları tiyatral öğeler eşliğinde katılımcıların ilgisine sunmak hedeflenmiştir. Etkinliklerde seçilen bilim insanlarının yaptığı bilimsel çalışmalar deney setleri ile katılımcılara anlatılacak, bilim insanın yaşadığı dönem ve bilim tarihiyle ilgili detaylar aktarılmaktadır. Böylece ile günlük hayatta kullandığımız teknolojinin aslında önemli birer bilimsel çalışmanın ve sürecin ürünü olduğunu katılımcılara dönemin görsel algısı içinde sunarak ilgi ve öğrenme düzeyini yükseltmek amaçlanmaktadır.
CANLANDIRMA ATÖLYESİ BAŞLIKLARI
-
Galileo Galilei; Teleskop ile ilgili çalışmaları
-
Isaac Newton; Optikle ilgili çalışmaları
-
İbn Firnas; Havanın kaldırma kuvveti ve uçma denemeleri
-
Albert Einstein; Fotoelektrik çalışmaları
-
Aziz Sancar; Biokimya ve moleküler bioloji alanındaki çalışmaları
-
Nikola Tesla; Elektrik motoru ve jeneratörü çalışmaları
-
Graham Bell; Telefonun icadı
ARKEOLOJİ
ATÖLYESİ

Ülkemiz başta olmak üzere tüm dünyadaki zengin ve nitelikli kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarımı için bilinç uyandırmak amacı ile katılımcıların arkeoloji hakkında bilgi almaları sağlanacak ve nihayetinde bu alanın temel bilimlerle olan ilişkisine dikkat çekilecektir. Katılımcılar rehber öğretmen ve öğrenciler eşliğinde tırmık, el küreği ve fırça gibi kazı malzemeler vasıtasıyla bir arkeolojik kazı yapma deneyimini yaşayacaklardır.
ARKEOLOJİ ATÖLYESİ BAŞLIKLARI
-
Arkeoloji sahası tanıtımı
-
Arkeoloji Havuzu
MİMARLIK
ATÖLYESİ

Bu etkinlikte katılımcılara mimarlık ve mimarlığın temel bilimlerden nasıl faydalandığı hakkında bilgi verilecektir. Etkinlik alanında oluşturulacak atölyeye katılımcılar gruplar halinde alınacaktır. Rehber öğretmenler eşliğinde ilköğretim öğrencileri bir şehri, mukavva, el işi kağıdı, tahta parçaları, taşlar vb. malzemeler kullanılarak inşa edilmeye çalışırken; 14 yaş üzeri katılımcılar ise kinex adı verilen materyallerle inşa edilmesi planlanan yapının statik hesabını yaparak inşa sürecini tamamlayacaktır.
MİMARLIK ATÖLYESİ BAŞLIKLARI
-
Şehir tasarımı
-
Statik hesaplama ve inşa
TARİH
ATÖLYESİ

Bu atölye katılımcılarına İstanbul hakkında genel kültür vermeyi ve içinde yaşadığımız şehirle nitelikli bir bağ kurmayı hedeflemektedir. Şehrimizin kimliğini ifade eden mekanların video çekimleri LCD ekranlarda katılımcıların ilgisine sunulacak böylece İstanbul'un tarihi ve kültürel derinliğine dair bir yolculuk başlayacaktır. Aynı zamanda bu sanal yolculuk esnasında şehir krokisinde yer/mekan/zaman ilişkisi kurulacak etkinlikler yapılmaktadır.
TARİH ATÖLYESİ BAŞLIKLARI
-
İstanbul'un tarihi ve kültürel mekanları
-
Tarihi haritalar ve günümüzle karşılaştırılması
-
Bilgi yarışması
COĞRAFYA
ATÖLYESİ

Bu atölyenin amacı harita okur yazarlığı üzerinden içinde yaşadığımız coğrafya ile bilimsel düzeyde bağ kurabilmektir. Etkinlik alanında bulunan dev boyutlardaki kabartma haritalar ile katılımcılar harita çiziminden ölçeklendirmeye, yön bulmadan matematiksel hesaplara kadar bilimin bire bir hayata dokuna yüzü ile tanışmış olacaklardır.
COĞRAFYA ATÖLYESİ BAŞLIKLARI
-
Temel harita okuma bilgisi
-
Yön tayini ve harita kullanımı
-
Ölçekleme, kroki ve oran/orantı hesapları
-
Kendi haritanı çizme
FİLM-BİLİM
ATÖLYESİ

Bu atölyede bilim ve tekniğin sinemada nasıl kullanıldığını göreceğiz. Gelişen teknolojiyle herkesin film çekebileceğini göstereceğiz. Kamera teknolojilerin nereden nereye nasıl geldiğini eski yeni kameraları inceleyerek öğreneceğiz.
FİLM BİLİM ATÖLYESİ BAŞLIKLARI
-
Yeşil Perde (Greenbox) Atölyesi
-
Kısa Film Atölyesi
-
Kamera Atölyesi
BİLİM-KURGU
ATÖLYESİ

Bu atölyede bilimkurgu kültürünün unsurları kullanılarak gelecek senaryoları oluşturulacak, bilimi kurgulayarak geleceğin nasıl şekillendirileceği yazarak ve çizerek tecrübe edilecektir.
BİLİM-KURGU ATÖLYESİ BAŞLIKLARI
-
Bilimkurgu fanzin atölyesi
-
Gezegen tasarım atölyesi
-
Süper kahraman tasarım atölyesi
-
Çok kısa bilim kurgu öykü yazma atölyesi
RC TRUCK
ÇİFLİK ATÖLYESİ

Bu atölyede katılımcılar gerçeklerinin bire bir modeli olan çiftçilik araçları ile endüstrileşmiş çiftçilik deneyimi yaşamaktadır. Bir tarım arazisi ve çiftliğin kurulacağı etkinlik alanında, uzaktan kumandalı traktör, biçerdöver, römork, kamyon, TIR vb. araçlarla tarımsal üretimin nasıl gerçekleştiği öğrencilerle birlikte simule edilmektedir.
RC TRUCK ÇİFLİK ATÖLYESİ BAŞLIKLARI
-
Tarla ekip biçme
-
Tarımsal ürünlerin nakliyesi
OYUNCAK
ATÖLYESİ

Oyun öğrenmenin en etkili ve eğlenceli yolu olarak bilinir. Bu atölyede etrafımızda bulunan çok basit materyaller kullanılarak eğitici oyuncaklar yapılacak ve bunlarla basit kurgular gerçekleştirilecektir. Katılımcılar fizik, kimya, biyoloji gibi yaşamımızın her anında var olan fen bilimlerinin temellerini öğretmenin daha yaratıcı ama bir o kadar da basit yollarını bu atölyede keşfedecekler.
OYUNCAK ATÖLYESİ BAŞLIKLARI
-
Su ve hava akımı
-
Astronomi
-
Biyolojiye giriş
-
Elektrik ve manyetik alan
-
Uçan oyuncaklar
-
Kuvvet, ışık, basınç oyunları
-
Büyülü matematik
-
Motor ve jeneratör
-
Kağıt oyunları
-
İp oyunları
-
Atık malzemelerden yapılan oyuncaklar
BOYAMA
ATÖLYESİ

Boyama atölyesi katılımcıların mimarlık atölyesinde ürettikleri materyallerin görselliğini artırabilecekleri imkanlar sunmaktadır. Öğrenciler rehber öğretmen ve öğrenciler eşliğinde ürettikleri ham malzemeleri, akrilik, guaj vb. boya ve aksesuarlar kullanarak zenginleştirilecek ve sunum değerini artıracaktır. En sonunda ortaya çıkardıkları eseri Bilim Seyyahları hatırası olarak yanlarında götüreceklerdir.
UÇAK
ATÖLYESİ

Etkinlik alanında uçak teknolojisi ile ilgili çalışır, monte ve demonte maketler bulunacaktır. Katılımcılar havacılık ve aerodinamik hakkında teorik bilgi edinirken, drone, helikopter çeşitli sınıf ve boylarda uçakları uzman rehberler eşliğinde uzaktan kumanda ile uçurabilecek, bu maketlere entegre olan kamera ve çeşitli sensörlerin bize sağlayacağı imkanların farkına varacaktır.
UÇAK ATÖLYESİ BAŞLIKLARI
-
Drone teknolojisi
-
Mini uçak ve helikopter teknolojisi
-
Entegre kamera ve sensörle veri işleme

MESLEKLER
ATÖLYESİ
Meslekler atölyesi etkinliği, her yaş grubuna hitap etmekte olup, etkinlikler çerçevesinde katılımcılara mühendislik bilimleri, tıp, arkeoloji, astronomi, mimarlık ve tarım hakkında bilimsel olguları uygulamalı olarak aktarabilecek bir ortam oluşturulmaktadır. Bu etkinlik kapsamında yaygın bilinen meslekler katılımcılara tanıtılmaya çalışılacak ve bu mesleklerin temel bilimlerle olan ilişkisini öğreneceklerdir.